RSS

Retete culinare de Paşti #68

24 Apr

Retete de Paste:

Crochete de curcan

29 September 2010
Crochete de curcan  Ingrediente: 250 g carne de curcan de pe aripi 1 morcov 2 cartofi 1 ţelină 1 rădăcină pătrunjel 100 g ciuperci 3 felii pâine 1 ceaşcă lapte 2 ouă sare piper 1 leătură pătrunjel ulei   Mod de preparare: Speli bine aripile şi le pui la fiert în apă cu sare. Cureţi toate legumele,…

Read more »

Mere invelite

29 September 2010

  Amesteci 400 g făină cu 250 g margarină. Faci apoi un amestec din zeama unei lămâi mici, 1 linguriţă de sare şi 70 ml apă pe care-l adaugi peste făină şi frămânţi bine alua­tul, apoi îl laşi o oră să se odihnească, între timp, decojeşti merele, le scoţi seminţele şi le dai pentru 3-5…

Read more »

Magdalene

29 September 2010

  Ingrediente: 4 ouă 120 g zahăr 110 g făină 80 g unt vanilie   Mod de preparare: Zahărul cu ouăle şi cu vanilia se bat la baie de apă (bain-marie) şi cînd au crescut se iau de la bain-marie şi se bat in continuare. Cînd s-a răcit, se pune şi făina cernută şi la…

Read more »

Cremă de zahăr ars

29 September 2010

Ingrediente: 3/4 l lapte 120 g zahăr 250 g zahăr pentru caramele 4 ouă 3 gălbe­nuşuri vanilie un vîrf de sare   Mod de preparare: Laptele se fierbe 3-4 minute cu 120 g zahăr şi cu vanilie. Se ia de la foc şi se amestecă bine cu ouăle şi sarea şi se strecoară. Se caramelizează…

Read more »

Reţete de post: Fursecuri cu gem si nucă

29 September 2010

  Ingrediente: 800 g făină 400 g margarină 100 ml apă clocotită amestecată cu 5 linguri oţet 1 praf de sare 1 plic praf de copt coajă rasă de lămâie 1 esenţă de vanilie Pentru cremă ai nevoie de: 250 gnucă 250 g gem mai gros sau marmeladă esenţă de rom 100 g zahăr pudră…

Read more »

Salată de crudităţi cu iaurt şi smântână

29 September 2010
Salată de crudităţi cu iaurt şi smântână  Ingrediente: 1/2 varză 1/2 ţelină 2 mere 150 g caşcaval 2 ouă 100 ml ulei 1 lingură smântână 1 lingură iaurt 1 linguriţă muştar sare piper   Mod de preparare: Cureţi varza, ţelina şi merele, le dai pe răzătoarea mică şi le laşi deoparte până pregăteşti maioneza. Amesteci un gălbeniş fiert cu unul nefiert,…

Read more »

Şarlotă de portocale

29 September 2010

  Ingrediente: 1/4 l lapte 3-4 portocale 150 g zahăr 250 g zahăr pentru sirop puţină vanilie 3-4 foi gelatină (20 g) 150 g pişcoturi de şampanie 350 g frişcă bătută plus 150 g pentru decor   Mod de preparare: Se tapetează numai marginea unei forme joase şi simplă de şarlotă cu pişcoturi de şampanie.…

Read more »

Budincă de nuci

29 September 2010

  Ingrediente: 150 g nuci curăţate 80 g făină 70 g unt 5 ouă 1 1/2 pahar lapte coajă de lămiie 150 g zahăr 3 g scorţişoară pisată   Mod de preparare: Laptele, untul şi zahărul se pun într-un vas la foc şi se amestecă cu un telpînă începe să fiarbă. Se dă deoparte şi…

Read more »

Piftie de crap

29 September 2010

  Ingrediente: 1 crap măricel (circa 3 kg) 3 cepe potrivite 2 morcovi mari rădăcină pătrunjel 1păstârnac 6 căţei de usturoi 2 pliculeţe ge­latină (20g) 3-4 foi de dafin 1 lămâie 10 boabe de piper sare   Mod de preparare: Se curăţă peştele de solzi şi de intestine, se spală bine cu apă rece, apoi…

Read more »

Cremă de căpşuni

29 September 2010

  Ingrediente: 500 g căpşuni 3 ouă 4 foi gelatină 175 g zahăr 1 praf vanilie 200 g frişcă bătută plus 150 g pentru decor   Mod de preparare: Ouale se bat la bain mărie cu zahărul şi vanilia, pînă s-a înfierbantat. Se ia de la foc şi se bate în continuare pînă s-a răcit.…

Read more »

File de şalău cu măsline

29 September 2010

  Ingrediente: 800g file de şalău 1 ceapă mij­locie 2 roşii medii 100g măsline negre 150ml vin alb sec 150ml ulei (pref. măsline) 2 căţei de us­turoi 500ml supă de peşte 4 linguri făină 1 leg. pătrunjel sare piper Mod de preparare: Se curăţă ceapa, se spală şi se toacă mărunt. Se căleşte 3-4 minute…

Read more »

Ciorbă de ştevie congelată

29 September 2010

  Ingrediente: 1 morcov 1 lingură pastă de ardei 1 cartof potrivit 2 cepe zarzavat pentru ciorbă după gust 1 lingură condiment puţină fidea 2-3 linguri ulei 3-4 linguri ştevie tocată de la congelator sare pătrunjel sau leuştean   Mod de preparare: Intr-o oală de 3-4 l pui apă la fiert, iar când clocoteşte pui…

Read more »

Batog de crap cu sos de ţelină

29 September 2010

  Ingrediente: 800g batog de crap 1 ceapă mică 400ml lapte 4 tulpini de ţelină 1 foaiede dafin 200g smântână 1 kg ceapă verde 400g cartofi 1 lingură făină 10 boabe de piper 1 leg. pătrunjel sare   Mod de preparare: Se curăţă batogul de oase şi se pune într-un vas împreună cu laptele, boabele…

Read more »

Crema de mere

29 September 2010

O reteta simpla de crema de mere din: mere ionatane, baton de vanilie, gelatina, frisca si zahar. Ingrediente: 750 g mere ionatane 1/2 baton vanilie 3-4 foi gelatina 250 g frişcă plus 150 pentru decor 200 g zahăr   Mod de preparare: Merele se curăţă, se taie în patru, se scot seminţele, apoi se taie…

Read more »

Checsuri cu miere de albine

29 September 2010

  Ingrediente: 1 kg făină 300 g zahăr praf 200 g unt sau 150 g untură 4 ouă 5 linguri de miere de albine încălzită şi răcită 1 vârf de cuţit de bicarbonat dizolvat în zeama de la o lămâie sau oţet coaja de la o lămâie   Mod de preparare: Fră­mânţi bine toate ingredi­entele…

Read more »

Macrou pane cu sos de muştar

29 September 2010

  Ingrediente: 8 bucăţi macrou 600g cartofi mai mici 100g unt 3 ouă căpăţănă usturoi 350ml ulei 2-3 linguri făină 200g pesmet 1 linguriţă cimbru leg. pătrunjel 150g măsline sare piper  Ingrediente sos: 3 gălbenuşuri de ou proas­pete ,4 căţei de usturoi ,3 linguri muştar ,1 lămâie (zeama), 100ml ulei ,1 linguriţă coriandru pudră, sare,…

Read more »

Bavarez cu vanilie

29 September 2010

  Ingrediente: 1/4 1 lapte 1/2 baton vanilie 150 g zahăr 4-5 foi gelatină 2 ouă 3 gălbenuşuri 250 g frişca   Mod de preparare: Laptele se fierbe cu zahărul şi cu vanilia. Ouăle se amestecă şi se bat bine şi cînd laptele fierbe încă se amestecă cu ouăle, apoi gelatina (care a fost muiată…

Read more »

Şalău roşcat

29 September 2010

  Ingrediente: 1 kg file şalău (cod sau merluciu) l/2 cană făină l/2 cană lapte 3-4 linguri ulei l00g unt 100 ml ulei 2 linguri­ţe boia iute l/4 linguriţă cimbru uscat l/4 linguriţă nucşoară 1 banană nu foarte coaptă 1lămâie (sau 2 lămâiţe verzi) leg. pătrunjel verde sare   Mod de preparare: Se amestecă faina,…

Read more »

Fursecuri fragede

29 September 2010

  Ingrediente: 375 g făină 250 g unt 150 g zahăr pudră 2 ouă vanilie 100 g nuci sau migdale   Mod de preparare: Pe o planşetă de tăiţei se face aluatul din făină, unt, zahăr, vanilie, 1 ou şi o priză de sare. Aluatul se întinde pe planşetă de circa 1cm grosime, se taie…

Read more »

Bavarez cu ciocolată

29 September 2010

  Ingrediente: 1/4 l lapte 1 plic de vanilie 120 g ciocolată menaj sau 2 linguri cacao 4 ouă 3-4 foi gelatină (20 g) 300 g frişcă bătută 200 g zahăr   Mod de preparare: Laptele se fierbe cu ciocolata tăiată bucăţele sau cu cacaoa, 3-4 mi­nute. Se amestecă cu ouăle bătute cu telul şi…

Read more »

Plachie de crap

29 September 2010

  Ingrediente: l,5kg file de crap l kg ceapă 2 ardei graşi 5-6 roşii 10 boabe pi­per 2,3 foi dafin 5 ml ulei 1lin­gură făină sare piper   Mod de preparare: Se porţionează fileul de crap, se sărează, se trece prin faină şi se prăjeşte în ulei. Se curăţă ceapa, se spală, se taie solzişori…

Read more »

Indiene de ciocolată

29 September 2010

  Ingrediente: 5 ouă 1 plic vanilie 120 g făină 100 g zahăr 400 g şerbet de ciocolală 250 g frişcă 100 g gem   Mod de preparare: Zahărul, gălbenuşurile şi vanilia se amestecă bine şi albuşurile se bat spumă tare, apoi se amestecă încet şi la urmă se pune făina. Acest aluat se toarnă…

Read more »

Biscuiţi cu nucă

28 September 2010

  Ingrediente: 3 căni de făină 1 cană zahăr 1/2 linguriţă scorţişoară 1 linguriţă bicarbonat de sodiu 1 cană de nuci mărunţite 1/2 cană miere 1/2 cană apă   Mod de preparare: Topeşti mierea în apă pe foc mic, apoi laşi să se răcească. Amesteci făina cu zahărul, bicarbonatul, scorţişoara şi nucile, adaugi apoi mierea…

Read more »

Roşii umplute cu peste

28 September 2010

  Ingrediente: 8 roşii potrivite 300g file de păstrăv 2 cepe 1 lămâie (zeama) 1 plic gelatină (lOg) 1\5ml vin alb 1 leg. pătrunjel sare piper Mod de preparare: Se fierbe peştele în apă cu pu­ţină sare, circa 10 minute. Se scurg apoi de apă şi se pun într- un castron, împreună cu vinul. După…

Read more »

Varză de Bruxelles gratinată

28 September 2010

  Ingrediente: 800 g varză de Bruxelles 11/2 pahar lapte 150 g unt 3 linguri de smîn­tînă sare 3/4 linguri de făină 60 g caşcaval şvaiţer sau parmezan Mod de preparare: Varza se curăţă şi se fierbe 5 minute în apa cu sare, apoi se strecora. Separat se face un sos din 100 g unt,…

Read more »

Budincă de vanilie

28 September 2010

  Ingrediente: 100 g stafide sultanine 50 g stafide negre 100 g fisticuri 2 linguri coniac sau lichior 80 g fructe confiate 2 ouă 112 lingură făină trei sferturi din com­poziţie de budincă de vanilie 1/2 pahar vin 80 g zahăr   Mod de preparare: Fisticurile se macină şi se amestecă cu compoziţia de budincă…

Read more »

Cartofi gratinaţi cu varza murată

28 September 2010

  Ingrediente: 500 g cartofi fierţi în coajă 1 varză murată ulei 1 linguriţă chimen   Mod de preparare: Pui uleiul într-o tigaie la încins, adaugi chimenul şi laşi să se rumenească. Adaugi apoi varza murată tăiată fideluţă şi le căleşti. Cureţi cartofii şi îi tai în felii rotunde. In cratiţa unsă cu ulei, aşezi…

Read more »

Bezele de ciocolată

28 September 2010

  Ingrediente: 5 albuşuri 250 g zahăr pudră 2 linguri cacao vanilie   Mod de preparare: Se prepară la fel ca bezeaua de vanilie. Se bat la rece sau la baie de apă (bain-marie). Cacaoa se pune la urmă şi se spriţuiesc cu duiul în diferite forme pe o tavă cu hîrtie.   Pofta buna!

Read more »

Budincă de cireşe si vişine

28 September 2010

  Ingrediente: 700 g cireşe 700 g vişine 200 g zahăr 3/4 pahar lapte 100 g unt vailie 1 lingură făină scorţişoară 3 ouă Mod de preparare: Se curăţă cireşele şi vişinile de simburi, se storc de zeamă şi se dau la foc plită, cu zahărul, 200 g unt, vanilia şi scorţişoara. Separat se face…

Read more »

Buşeuri de nuci

28 September 2010

  Ingrediente: 250 g făina 2 ouă 2 linguri smintînă 1 gălbenuş puţină sare 100 g zahăr 80 g unt Ingrediente umplutura : 250 g nuci, scorţişoară, coajă de lămiie rasă, 2 lin­guri miere, 2 linguri pesmet, puţin lapte, toate se fierb 3-1 minute.   Mod de preparare: Aluatul se face din făină, unt, smintînă,.…

Read more »

Supă de vită cu tăietei de casă

28 September 2010
Supă de vită cu tăietei de casă  Ingrediente supă: 1/2 kg rasol de vită sau mânzat 1 morcov 1 ţelină 1 păstârnac 1 rădăcină de pătrunjel sare 1 legătură de pătrunjel Ingrediente tăieţei: 1 ou aproximativ o cană de făină un praf de sare   Mod de preparare: Speli bine rasolul şi-l pui la fiert în apă rece cu sare pentru…

Read more »

Budincă de vanilie cu gem

28 September 2010

  Ingrediente: 100 g uni 50 g făină 3 ouă 3 linguri gem jumătate de compoziţie de budincă dc vanilie   Mod de preparare: Se face o ruladă din 50 g unt, 50 g făină, 3 ouă şi 3 linguri gem. Se taie felii potrivite şi se tapetează o formă simplă de budincă, unsă bine…

Read more »

Soia cu mazare

28 September 2010

  Ingrediente: 1 pungă de soia granule 1 cutie mazăre 2 linguriţe condiment tip Vegeta 2-3 linguri făină albă 1 linguriţă pastă de ardei 200 ml bulion sare piper după gust ulei 2-3 cepe 2 căni apă verdeaţă   Mod de preparare: Pui Vegeta într-o cratiţă cu apă şi o dai la fiert. Când apa…

Bavarez cu cafea

28 September 2010

  Ingrediente: 1/4 l lapte 4 linguri esenţă de cafea 3-4 foi gelatină (20 g) 300 g fişcă bătută 200 g zahăr vanilie 4 ouă   Mod de preparare: Laptele se fierbe cu vanilia, zahărul şi cu cafeaua, apoi se amestecă cu ouăle bătute cu telul. Se pune gelatina (care a fost muiată în apă…

Read more »

Batoane cu susan

28 September 2010

  Ingrediente: 250 g făină 80 g unt puţină sare 80 g zahăr 1/2 pahar lapte 120 g susan 1 ou Mod de preparare: Făina se frămîntă cu untul, sare, 20 g zahăr,lapte şi cu 1 ou şi se lasă 1 oră. Apoi se fac bastonaşe de lungimea unui deget. Se aşază într-o tavă unsă…

Read more »

Plăcintă cu cremă

28 September 2010

  Ingrediente: 300 g aluat de foitaj 200 g gem de caise sau de căpşuni  Ingrediente crema:1/2 l lapte, 150 g zahăr, vanilie,5 ouă,70 g făină,3 linguri rom sau coniac,20 g unt.   Mod de preparare: Se amestecă într-un vas făina, laptele, vanilia, zahărul, romul, 3 gălbenu­şuri, 2 ouă şi untul. Se bate pe plită…

Read more »

Ştrudel cu branză de vaci

28 September 2010

  Ingrediente: 400 g brînză de vaci 200 g zahăr 1 pahar lapte 50 g gris 2 gălbenuşuri 2 ouă vanilie 150 g stafide 100 g unt Ingrediente aluat: 400 g făină, sare, 2 linguri ulei şi apă.   Mod de preparare: Grisul se fierbe în lapte şi se amesteca cu brinza, vanilia, ouăle, zahărul…

Read more »

Cum se prepara Cocktail Toreador (video)

28 September 2010
Cum se prepara Cocktail Toreador (video)  Ingrediente: 50 ml tequila 25 ml dark crème de cacao 25 ml double cream Cocoa powder to garnish Ice cubes 1 shot measure 1 cocktail shaker 1 strainer (if the strainer doesn’t include one) or a small sieve 1 cocktail glass 1 teaspoon   Cum se prepara Cocktail Toreador (video)

Read more »

Plăcintă dobrogeană cu orez

28 September 2010

  Ingrediente: 400 g făină 300 g unt sau margarină sare 140 g orez 150 g zahăr 200 g telemea de oi desărată 3 ouă 1 gălbenuş coajă de lămîie rasă   Mod de preparare: Se face un aluat din 350 g făină, puţină sare, 40 g unt şi apă caldă. După 30 minute se…

Read more »

Şalău aromat

28 September 2010

  Ingrediente: 4 fileuri de şalău 2 linguri ulei (pref. măsline) 100ml vin alb 1 leg. frunze de maghiran 6 frunze de salvie 5 frunze de busuioc 1 leg. pătrunjel 1 ceapă mică 2 căţei de usturoi 1 linguriţă seminţe de coriandru lin­gură de făină sare piper   Mod de preparare: Se curăţă ceapa şi…

Read more »

Cod cu mere şi fasole verde

28 September 2010

  Ingrediente: 600g file de cod 100 ml ulei 1ceapă mijlocie 1linguriţă curry pudră 250g roşii 400g fasole ver­de 3 mere sare piper Mod de preparare: Se taie fileurile de peşte m bucăţi potrivite, se dau prin faină şi se prăjesc 10 minute pe am­bele părţi, în 50ml ulei. In ule­iul în care se prăjeşte…

Read more »

Gogoşele cu brânză

28 September 2010
Gogoşele cu brânză  Ingrediente: 5-6 linguri cu vârf cu brânză de vaci 4 lin­guri de făină 100 g zahăr 1 ou 2-3 linguri griş 4-5 cartofi ulei coaja rasă de la o lămâie 2 linguri zahăr pudră   Mod de preparare: Pui la fiert cartofii în coajă şi când sunt gata îi cureţi, îi pasezi ca pentru…

Read more »

Salată de sfeclă coaptă

28 September 2010

  Ingrediente: 1 kg sfeclă 1 l apă 200 ml oţet 1 lingură chimen 2 linguri hrean ras sare după gust   Mod de preparare: Speli sfecla, o ştergi bine şi o pui în cuptor, la foc potrivit. Coaptă şi răcită o cureţi de coajă şi o tai felii de 1/2 cm grosime. Separat, fierbi…

Read more »

Somnul pescarului

28 September 2010

  Ingrediente: 1 somn mic (circa 1,5 – 2kg) 100g unt 100ml ulei 1morcov 1 rădăcină pătrunjel 1ceapă mare 1 foaie de dafin cateva boabe piper 4 boabe ienibahar sare   Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală bine apoi se taie coada şi capul iar ce rămâne se taie în felii de circa…

Read more »

Sufleu de vinete

28 September 2010

  Ingrediente: 800 g vinete 1 1/2pahar lapte 150 g unt 1 lingură de făină sare 4-5 ouă 100 g şvaiţer   Mod de preparare: Vinetele se toacă ca la salata de vinete. Se face un sos alb gros (din 100 g unt, făină, lapte) şi se amestecă cu gălbenuşurile, brînza rasă, sare şi cu…

Read more »

Plăcintă Cazinou

28 September 2010

  Ingrediente: 300 g făină 250 g unt sau margarină sare praf de copt 1,250 kg mere scorţişoară 150 g migdale 80 g stafide 200 g zahăr 150 g gem de caise 1 ou   Mod de preparare: Se face un aluat din făină, unt, ou, sare şi vanilie. Aluatul se împarte în patru, se…

Read more »

Ciorbă de zarzavat de iarnă

28 September 2010

  Ingrediente: 3 morcovi 1 pătrunjel 1 ţelină 1 felie de gulie 1 varză (300-400 g) 3 cartofi 100 g orez sare condiment   Mod de preparare: Cureţi zarzavaturile şi le speli. Dai pe râzătoare morcovii, pătrunjelul, ţelina, felia de gulie. Varza o tai fideluţă, iar cartofii îi tai cubuleţe. Speli orezul în apă rece…

Read more »

Aluat fara drojdie

28 September 2010

  Ingrediente: 400 g făină 3 gălbenuşuri 1/2 pahar apă sare Mod de preparare: Cernem făina pe masă, facem la mijloc o adincitură în care punem sarea şi găl­benuşurile. Adăugăm apă rece şi ames­tecăm atent cu cuţitul. Cînd gălbenuşu­rile s-au amestecat’cu apa, începem să adăugăm treptat făina, lucrînd întîi cu cuţitul sau cu vîrful degetelor.…

Read more »

Aluat pentru prajit

28 September 2010

  Ingrediente: 125 g făină 2 ouă 1 lingură unt (sau ulei) puţin lapte cald (său sifon) zahăr sare Mod de preparare: Punem toate produsele într-un castron, afară de albuşuri, şi le amestecăm bine cu o lingură. Batem albuşurile pînă se fac ca o spumă şi la urmă le amestecăm cu aluatul. In acest aluat…

Read more »

Vinete tocate

28 September 2010

  Ingrediente: 5 vinete mari 250 g ulei 1 lingură de smantana 1 ceapă sare 1 lin­gură de oţet 12 ardei graşi 250 g roşii   Mod de preparare: Vinetele se coc pe jeratic sau la flacără, apoi se pun pe un tocător aple­cat (să se scurgă zeama). Se mai storc puţin, se curăţă şi…

Read more »

Gogosi (crafle) II

28 September 2010

  Ingrediente: 6 linguri făină 1/2 lingură ulei 15 g drojdie putină sare apă (cit cuprinde compoziţia) ulei pen­tru prăjit Mod de preparare: După ce amestecăm bine produsele, lă­săm aluatul să crească. Cînd a crescut, îl batem din nou şi îl lăsăm să crească, încingem uleiul într-o tigaie şi cu o lin­guriţă luăm bucăţele de…

Read more »

Briose

28 September 2010

  Ingrediente: 500 g făină 250 g unt 50 g zahăr 15-20 g droj­die 6 ouă 1 ceaşcă lapte 10 g sare Mod de preparare: Desfacem drojdia în lapte cald sau în apă călduţă. Amestecăm 125 g de făină cu drojdia şi lăsăm la cald timp de o oră, să crească. Punem restul de făină…

Read more »

Aluat de babă

28 September 2010

Ingrediente: 250 g făină 150 g unt 10 g drojdie 4 ouă 75 g zahăr 1 ceşcută (50 g) lapte călduţ 100 g stafide 8 g sare Mod de preparare: Procedăm la fel ca la cozonac. La sfîrşit punem zahărul şi untul, apoi stafidele. Cînd aluatul a crescut, ungem cu unt o formă de babă,…

Read more »

Cozonac cu branza de burduf

28 September 2010

  Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 500 g brînză de burduf 125 g unt 150 g smîntînă 3-4 ouă vanilie coajă de lămîie 1 lingură făină Mod de preparare: Frecăm brînză de burduf într-un vas de piatră sau într-un castron, cu o lin­gură de lemn ; spargem cîte un ou ames­tecînd, pînă ce compoziţia…

Read more »

Varză acră călită

28 September 2010

  Ingrediente: 1,200 kg varză acră 1ceapă 150 g untură de porc sau gîscă piper cim­bru 1/2 pahar vin   Mod de preparare: Se aleg foile de varză, se scot din cotor şi se lasă 30 minute în apă rece. Se storc şi se taie fideluţă, apoi se pun intr-o cratiţă cu grăsimea încălzită şi…

Read more »

Cozonac cu nuca II

28 September 2010

  Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 250 g nuci 1/2 pahar lapte 50 g unt 150 g zahăr puţină vanilie Mod de preparare: Punem la fiert laptele. Adăugăm untul, zahărul şi puţină vanilie. Lăsăm să fiarbă împreună produsele pînă se topesc bine. Apoi punem nucile trecute prin maşină şi aşezăm cratiţa la marginea aragazului,…

Read more »

Peşte în straturi

28 September 2010

  Ingrediente: l kg peşte sărat 1 sfeclă roşie mij­locie 2 morcovi 3 cartofi 2 ouă 50 g caşcaval l00g maioneză 1 lămâie 1 leg. pătrunjel sare piper Mod de preparare: Se pun legumele şi ouăle la fiert. Sfecla roşie se fierbe separat de cartofi şi morcovi. Carnea de peşte, curăţată de oase, se taiejulienne.…

Read more »

Sparanghel gratinat

28 September 2010

  Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 1/4 l lapte 11/2 lingură smîntînă 11/2 lingură făină sare 150g unt 100 g caşcaval şvainţer sau parmezan 4 ouă   Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă, se taie bucăţi scurte atît cît este fraged şi se fierbe în apă puţină, sare şi 15 g unt circa 25 minute. Separat…

Read more »

Borş de urzici

28 September 2010

  Ingrediente: 500g urzici 6 fire de ceapă verde sare 1/2 l borş 1 l supă 11/2 l apă 30 g orez 3 linguri de ulei 1 legătură de leuştean   Mod de preparare: Urzicile se spală bine şi se opăresc. Se strecoară şi se taie mărunt. La fel se procedează şi cu ceapa verde…

Read more »

Varză dulce cu tăitei de casă

28 September 2010

  Ingrediente: 1 kg varză dulce 300 g tăiţei de casă tăiaţi mai gros 1/2 l supa sare piper 1 lingură de oţet 150 g unt untură de porc sau de gîscă   Mod de preparare: Varza tăiată felii se pune la înăbuşit cu supă şi unt şi cînd este gata se ţine la cald.…

Read more »

Ghiveci cu soia

27 September 2010

  Ingrediente: 1 pungă de soia cuburi 3-4 cartofi 1 cutie ciuperci 1 borcan (400 g) păstăi de fasole verde 1 ceapă 1 ceaşcă ulei pastă de tomate pătrunjel sare 1-2 căţei de usturoi 2-3 foi de dafin piper condiment tip Delikat   Mod de preparare: Căleşti ceapa în ulei, adaugi cartofii curăţaţi şi tăiaţi…

Read more »

Pilaf ţărănesc la tavă

27 September 2010

  Ingrediente: 2-3 cepe 500 g orez 2-3 lin­guri pastă de tomate 2-3 cartofi mari 2-3 ardei graşi din borcan sau 2-3 răci (ardei gras roşu, uscat, înşirat pe aţă) sare piper leuştean   Mod de preparare: Orezul îl speli şi îl pui la fiert. Ceapa o tai julien şi o căleşti împreună cu pasta…

Read more »

Mancare de cartofi la cuptor

27 September 2010

  Ingrediente: 1/2 kg cartofi 2 cepe potrivite 2-3 roşii din conservă sau 3 linguri pastă de roşii 2 linguri orez 2 ardei de la con­gelator sau 2 linguri de pastă de ardei pătrunjel tocat 2-3 foi de dafin 4-5 boabe de piper sau un praf piper măcinat condiment ulei   Mod de preparare: Intr-o…

Read more »

Ciorbă bucovineană

27 September 2010
Ciorbă bucovineană  Ingrediente: 5 cartofi 3 morcovi 1 ceapă 2 rădăcini de pătrunjel sau conopidă de la congelator 1 sfeclă roşie 1 ardei iute ulei sare 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 1 legătură leuştean   Mod de preparare: Cureţi, speli şi pui la fiert într-o oală cu apă cartofii, morcovii, rădăcina de pătrunjel şi ceapa…

Read more »

Supă de usturoi

27 September 2010

  Ingrediente: 3 căpăţâni mari de usturoi 100 ml ulei 1 lingură făină 1,5 l apă sare piper boia pastă sau suc de roşii cimbru pătrunjel (după preferinţă)     Mod de preparare: Cureţi usturoiul, îl zdrobeşti, îl freci cu uleiul până obţii o pastă fină la care adaugi făina, apa, boiaua, sarea, sucul de…

Read more »

Sufleu de sparanghel

27 September 2010

  Ingrediente: 800 g sparanghel 1/2 l lapte 150g unt 120 g brînză (telemea, caşcaval, şvaiţer sau parmezan) sare piper 1 lingură de făină 3-4 ouă   Mod de preparare: Capetele de sparanghel se fierb în apă cu sare. Cotoarele se fierb separat şi se dau prin sită, apoi se amestecă cu sosul alb (făcut…

Spanac gratinat

27 September 2010

  Ingrediente: 1.500 kg foi de spanac 150 g tăieţei de casă 1 1/2 pahar lapte sare 150 g unt 1 1/2 lingură smîntînă 3 /4 linguri făină 80 g caşcaval   Mod de preparare: Spanacul spălat se opăreşte 1 minut, se strecoară şi se încălzeşte în 60 g unt. Se pune într-un vas de…

Read more »

Sparanghel cu pesmet

27 September 2010

  Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 150 g unt 3 linguri pesmet de casă sare 2 ouă   Mod de preparare: Sparanghelul se prepară ca la sparanghelul cu sos mousseline. Se fierbe 25 minute, se strecoară şi se aşază pe un platou (fără şervet). Separat se topeşte untul in tigaie, se pune pesmetul şi cînd s-a…

Read more »

Sparanghel cu sos mousseline

27 September 2010

  Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 200 g unt sare sos mousseline 1 legătură pătrun­jel   Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă de pieliţa exterioară, începînd de la vîrf spre cotor, în aşa fel încît vîrfurile să rămînă intacte. Se spală cu apă şi se fac 2 buchete care se leagă cu o sfoară subţire. Capetele…

Read more »

Ţelină cu măsline

27 September 2010

  Ingrediente: 1 kg ţelină 150 g ulei 1/2 lămîie 180 g măsline 11/2 lingură de bulion 1 legătură de verdeaţă 1/2 lingură de făină   Mod de preparare: Ţelina se curăţă şi se taie sferturi, apoi fiecare sfert se taie în două (ca felia de portocală, semilună). Se parează puţin şi se înăbuşă puţin…

Read more »

Supă de sparanghel

27 September 2010

  Ingrediente: 600 g sparanghel 1 1/21 supă 1 1/21 apă 1 lingură făină 80 g unt 3 linguri smîntînă   Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă şi se taie bucăţele începînd cu vîrfurile atît cit este fraged şi se pune în apă. Se face rîntaş alb din unt şi făină şi se stinge cu…

Read more »

Spanac cu mînătărci

27 September 2010

  Ingrediente: 1,500 kg foi de spanac 400 g mînătărci 120 g file 120 g ulei 3fire de praz 11/2 pahar supă 12 crutoane prăjite 6 căţei usturoi sare 1 /2 lămîie   Mod de preparare: Spanacul spălat se opăreşte 1 minut, se strecoară şi se pune într-o cratiţă cu prazul sotat, supa, usturoiul tocat,…

Read more »

Budincă de spanac

27 September 2010

  Ingrediente: 1,500 kg spanac 6 ouă 120 g caşcaval sare nucşoară 1 /2 lingură făină 150 g unt 1 pahar lapte   Mod de preparare: Spanacul se spală, se alege, se fierbe cu apă cu sare şi se toacă puţin. Separat se face un sos alb gros din 100 g unt, făină, lapte şi…

Read more »

Supă-cremă dc spanac cu ouă

27 September 2010

  Ingrediente: 800 g spanac 6 ouă 11/2l supă 11/2 l apă 1/2 lingură făină 70 g unt 120 g frişcă lichidă sos Maggi nucşoară rasă sare   Mod de preparare: Spanacul bine spălat se fierbe în apă clocotită cu sare timp de 4 mi­nute, după care se strecoară şi se dă prin sită. Separat…

Read more »

Sfeclă sote

27 September 2010

  Ingrediente: 1,200 kg sfeclă nouă sare 120 g unt puţin zahăr 200 g smîntînă   Mod de preparare: Sfecla întreagă se fierbe 1 1/4 oră, apoi se curăţă şi se taie julien gros. Se sotează cu unt, sare şi puţin zahăr, apoi se pune in legumieră. Separat se serveşte smintînă. Sfecla se mai serveşte…

Read more »

Costiţă afumată cu cartofi

27 September 2010
Costiţă afumată cu cartofi  Ingrediente: 1 kg cartofi 300 g costiţă afumată 2 căţei de usturoi 4 lin­guri ulei 1 cană cu lapte 3 linguri fănă sare piper   Mod de preparare: Cureţi cartofii şi i pui la fiert în apă cu sare şi când sunt gata îi scurgi, îi tai felii pe lungime şi îi dai deoparte.…

Read more »

Roşii prăjite

27 September 2010

  Ingrediente: 1 kg roşii 250 g ulei sare 5-6 căţei usturoi 1 legătură de pătrunjel făină   Mod de preparare: Roşiile se spală, se curăţă şi se taie felii. Se sărează, se dau prin făină şi se prăjesc in uleiul încins. Pătrunjelul se toacă, se presară pe roşii. Se servesc cu mujdei.   Pofta…

Read more »

Ciorbă de roşii cu orez

27 September 2010

  Ingrediente: 1 kg roşii 6 fire de ceapă verde 700 g oase de viţel sau porc sare piper 50 g orez 15 g zahăr 1 pahar de iaurt   Mod de preparare: Se pun la fiert oasele nesparte cu 3 1 apă şi sare şi, după ce au fiert bine (circa 2 ore), se…

Read more »

Roşii umplute cu ouă

27 September 2010

  Ingrediente: 12 roşii mari 7 ouă sare piper 3 linguri de pesmet 3 linguri sos alb 1 legătură de pătrunjel 120 g unt   Mod de preparare: Roşiile se trec prin apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se prepară pen­tru umplut. Separat se fierb 6 ouă, se toacă şi se amestecă cu sosul…

Read more »

Budincă de macaroane cu şuncă şi ciuperci cu de sos de roşii

27 September 2010

  Ingrediente: 350 g macaroane 180 g unt 60 g şuncă 60 g limbă afumată fiartă 150  ciuperci 100 g caşcaval 1-2 pahar lapte  sare puţin zahăr pesmet de casă   Mod de preparare: Macaroanele se fierb, se taie bucăţi şi se încălzesc în unt cu şunca şi limba tăiată, cu ciupercile tăiate şi sotate.…

Read more »

Roşii în aluat

27 September 2010

  Ingrediente: 800 g roşii tari sare ulei pentru prăjit 1 legătură de pătrunjel 300-600 g cartofi   Mod de preparare: Roşiile se trec prin apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se taie felii (fie­care roşie în trei bucăţi) şi se dă sare. După 30 minute se storc şi fiecare bu­cată se dă prin…

Read more »

Mazăre natur

27 September 2010

  Ingrediente: 700 g mazăre curăţată sare zahăr 80 g unt   Mod de preparare: Se pune apă într-un vas mare şi cînd clocoteşte se pune mazărea fină şi proaspătă cu puţină sare. Se fierbe la foc iute circa 15 minute. Apoi se stre­coară şi se pune în legumieră. Untul se taie rondele şi se…

Read more »

Morcovi înăbuşiţi

27 September 2010

  Ingrediente: 800 g morcovi 60 g zahăr 100 g unt sare   Mod de preparare: Morcovii se curăţă şi se taie julien mai gros şi se pun într-o cratiţă cu capac cu unt, zahăr, sare şi 1 pahar apă. Se bagă la cuptor circa 35 minute pînă ce au scăzut şi s-au sotat. Se…

Read more »

Ciorbă de varză acră dreasă cu smantană

26 September 2010

  Ingrediente: 1 farfurie de varză acră tăiată mărunt 3 linguri ulei cimbru 1 ceapă tăiată mărunt 4 linguri smântână 1 vârf de cuţit boia dulce 2 linguri orez sare 2 linguri făină   Mod de preparare: Fierbi varza tăiată mărunt în 2 l de apă clocotită, apoi adaugi orezul. Separat, rumeneşti făina în grăsime,…

Read more »

Omletă din cârnaţi afumaţi si telemea de oaie

26 September 2010
Omletă din cârnaţi afumaţi si telemea de oaie  Ingrediente: 300 g cârnaţi afumaţi 300 g tele­mea de oaie 6 ouă 3 cepe 50 ml ulei sare piper   Mod de preparare: Cureţi ceapa, o toci mărunt, o căleşti puţin în ulei încins şi adaugi cârnaţii tăiaţi felii. Intre timp, baţi ouăle spumă, fărâmiţezi telemeaua, le pui în cratiţă, potriveşti gustul de sare…

Read more »

Supă de roşii şi ciuperci

26 September 2010

  Ingrediente: 250 g roşii 6 ardei graşi 200 g ciuperci 250 g varfuri de sparanghel 1 le­gătură de hasmaţuchi puţin mujdei 1 1/21 supă sare piper alb pisat paiete de parmezan   Mod de preparare: Supa, la care se adaugă 11/2 1 apă, se pune la fiert cu ardeii şi ciupercile tăiate julien scurt.…

Read more »

Supă de roşii

26 September 2010

  Ingrediente: 600 g roşii 1 1/21 supă 100 g macaroane cimbru 4 funduri de anghinare sau 250 g napi 60 g unt 1/4 lingură de făină sare zahăr parmezan sau şvaiţer   Mod de preparare: Roşiile se pun la fiert cu 1 1/2 1 apă, sare, zahăr, şi cimbru, timp de 20 minute, după…

Read more »

Praz cu smîntînă

26 September 2010

  Ingrediente: 900 g praz 150 g unt sare 3 /4 lingură făină 1/2 l supă 4 linguri de smîntînă 3 ouă   Mod de preparare: Prazul se curăţă, se spală şi se taie bucăţi, apoi se pune intr-o cratiţă cu supă, sare, 80 g unt şi se dă la cuptor timp de 25 minute.…

Read more »

Ciorbă de praz cu cartofi

26 September 2010

  Ingrediente: 1,200 kg praz 60 g orez 2 cepe zarzavat de supă 300 g cartofi 100 g ulei sare 1 legătură pătrunjel 100 g smîntînă 1 /2 lămîie   Mod de preparare: Zarzavatul tăiat cuburi mici şi cartofii tăiaţi mai mari se pun la fiert în 3 1 apă cu sare sau supă de…

Read more »

Macaroane cu sos de roşii

26 September 2010

  Ingrediente: 450 g macaroane 450 g roşii 1 ceapă sare cimbru zahăr 180 g unt 1 lingură făină 1 1/2 pahar supă 80 g caşcaval şvaiţer sau parmezan   Mod de preparare: Macaroanele cu ouă se fierb în apă clocotită cu sare 12-15 minute (ma­caroane fără ouă 7-8 minute), se clătesc cu apă fierbinte,…

Read more »

Macaroane gratinate

26 September 2010

  Ingrediente: 350 g macaroane 1 lingură făină sare 1 1/2 pahar lapte 3 linguri smîn­tînă 100 g caşcaval sau parmezan 150 g unt sau margarină   Mod de preparare: Macaroanele cu ouă se fierb în apă clocotită cu sare, 12-14 minute (macaroanele fără ouă 7-8 minute). Se clătesc cu apă fierbinte, se strecoară şi…

Read more »

Napi în unt

26 September 2010

  Ingrediente: 1,500 kg napi 30 g unt sare 1/2 lămîie   Mod de preparare: Napii se curăţă şi li se dau o formă de butoiaşe scobite, apoi se fierb puţin in apă timp de 8 minute cu sare, unt şi zeamă de lămîie. Se servesc ca garnituri la preparatele de peşte, păsări, fripturi, vînaturi…

Read more »

Napi umpluţi

26 September 2010

  Ingrediente: 1 kg napi 1 1/2 pahar de lapte 2-3 ouă 120 g unt 150 g făină 3 linguri de pesmet sare 60 g caşcaval ulei pentru prăjit 1 legătură de verdeaţă   Mod de preparare: Napii se curăţă şi se fierb timp de 8 minute în apă cu sare. Se strecoară şi se…

Read more »

Napi în pesmet

26 September 2010

  Ingrediente: 1 kg napi 150 g unt 3 linguri de pesmet sare 150 g smîntînă   Mod de preparare: Napii se curăţă, se rotunjesc şi se fierb în apă cu sare 8-10 minute. Separat se pune untul într-o tigaie şi se înăbuşă cu pesmetul. Napii se stre­coară şi se tăvălesc prin pesmet. Se servesc…

Read more »

Morcovi cu smîntînă

26 September 2010

  Ingrediente: 800 g morcovi 50 g zahăr sare 4 linguri smîntînă 1 lingură făină 100 unt   Mod de preparare: Morcovii lunguieţi se curăţă şi se taie felii potrivite. Se fierb înăbuşit cu un pahar apă, puţină sare, zahăr, 60 g unt. Cînd au scăzut se amestecă făina cu smîntînă şi se toarnă peste…

Read more »

Morcovi glasati

26 September 2010

  Ingrediente: 800 g morcovi 100 g unt sare zahăr 1/2 lingură făină   Mod de preparare: Morcovii mici se spală şi se pun într-un vas cu apa clocotită. Cînd au început să fiarbă se bat cu un tel, pentru a se curăţa de pieliţă. Se spală ime­diat în cîteva ape pînă ce pieliţa cade.…

Read more »

Stufat de mazăre cu bureţi, usturoi verde şi roşii

26 September 2010

  Ingrediente: 600 g mazăre curăţată 150 g bureţi 20 fire de ceapă verde 15 fire de ustu­roi verde 250 g roşii 4 ouă 150 g ulei sare piper 6 ardei graşi 1 legătură de mărar supă sau apă   Mod de preparare: Mazărea se fierbe in apă cu sare 5 minute, apoi se strecoară…

Read more »

Mazăre

26 September 2010

  Ingrediente: 600 g mazăre fină curăţată 1 marulă 300 g arpagic 150 g unt 1/2 lingură de făină sare puţin zahăr 1 1/2 pahar supă 1 legătură de mărar   Mod de preparare: Mazărea se fierbe în apă clocotită cu sare, timp de 5 minute. Se strecoară şi se pune într-o cratiţă cu marula…

Read more »

Supă de mazăre

26 September 2010

  Ingrediente: 1 1/2l supă 1 1/2 l apă 350 g mazăre boabe făină 2 fire de praz 1 ţelină 60 g făină de arpacaş sare 60 g unt 3 linguri de smîntînă   Mod de preparare: Se face un sos alb din unt şi făină, se stinge cu supă sau apă şi legumele se…

Măcriş cu sos alb

26 September 2010

  Ingrediente: 1,500 kg măcriş 3 linguri sos alb sare 100 g unt nucşoară 3 ouă 5 căţei usturoi   Mod de preparare: Măcrişul se curăţă, se spală şi se fierbe în apa clocotită cu sare timp de 3 minute. Se strecoară apoi, se stoarce bine, se toacă, se încălzeşte în unt şi se amestecă…

Read more »

Bors de lobodă cu verdeaţă

26 September 2010

  Ingrediente: 1 kg lobodă zarzavat de supă 1 ceapă 6 fire ceapă verde 30 g orez 4 lin­guri de ulei 1 legătură leuştean 1 legătură de pătrunjel sare borş lămîie sau sare de lămîie 3 l apă 3 linguri smîntînă   Mod de preparare: Loboda se pune la fiert cu ceapa tocată. Zarzavatul de…

Read more »

Retete gustoase: Galuste cu prune

26 September 2010

  Ingrediente: 1 kg cartofi 4 gălbenuşuri 4-5 linguri făină (pline) 1-l 1/2 kg prune pesmet 250 g unt 250- 300 g zahăr puţină sare Mod de preparare: Spălăm bine cartofii şi îi punem în apă clocotită cu puţină sare. Cînd sînt fierţi îi scurgem de apă, îi curăţăm şi imediat, fiind încă fierbinţi, îi…

Read more »

Pateu de porc

26 September 2010

  Intr-o oală încăpătoare pui la fiert plămânii, inima, rinichii şi limba, după ce le-ai spălat bine şi le-ai tăiat în bucăţi mai mici. Spre sfârşitul fierberii pui în oală 2-3 cren­guţe de cimbru. Ficatul şi acea grăsime le prăjeşti într-o cratiţă şi adaugi şi ceapa tocată după gust. Separat, fierbi 500 g orez, apoi…

Read more »

Gogosi (crafle) I

26 September 2010

  Ingrediente: 500 g făină 3 ouă 1/2 pahar unt 2 linguri ulei 75 g zahăr 1 baton vanilie 30 g rom coajă do lămaie coajă de portocală 30 g drojdie 1 pahar lapte dulceaţă (sau marmeladă) 1/2 linguriţă sare 1 kg grăsime încinsă (untură sau ulei) Mod de preparare: Desfacem drojdia în lapte călduţ.…

Read more »

Cozonac cu cas

26 September 2010

  Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 300 g caş 300 g brînză de vacă 125 g unt 150 g smîntînă 3-4 linguri coajă de lămîie 1 lingură făină zahăr sare Mod de preparare: Luăm în cantităţi egale caş dulce, untos şi brînză de vacă. Trecem caşul prin sită, prin râzătoare sau prin maşina de…

Read more »

Cozonac cu branza de vaca

26 September 2010

  Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 600 g brînză de vacă 125 g unt 150 q smîntînă 3-4 ouă vanilie sta­fide coajă de lămîie 1 lingură făină zahăr sare Mod de preparare: Punem brînza într-un tifon, o legăm şi o aşezăm sub presă, ca să se scurgă tot zerul. Punem smîntînă de asemenea în…

Read more »

Cozonac cu nuca I (corn cu nuca)

26 September 2010

  Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 250 g nuci 200 g zahăr (sau mai puţin, după gust) 10 albuşuri puţină coajă de lămîie (rasă) 1/2 baton vanilie sau vanilină Mod de preparare: Dăm nuca prin maşină şi o amestecăm cu zahăr tos. Punem în nucă puţină coajă rasă de lămîie, praf de vanilie sau…

Read more »

Mancare de carne de porc cu carnati si sos

26 September 2010

  Tai bucăţi mici 400 g carne de porc şi le prăjeşti în untură fierbinte. Adaugi apoi 250 g ciuperci tăiate felii, 2-3 cârnăciori afumaţi, 2-3 căţei de usturoi zdro­biţi. După ce s-au rumenit puţin, stingi cu bulion diluat cu vin şi potriveşti de sare şi piper. Mai laşi să fiarbă cam 20 de minute…

Read more »

Carne conservată la bain-marie

26 September 2010

  Carnea pe care vreau să o păstrez o tai în bucăţi potrivite, ca pentru mâncare, şi o pun la fiert cu zarzavat (ceapă, morcovi, pătrunjel, ţelină), foi de dafin, piper boabe şi sare după gust. După ce a fiert bine, strecor carnea şi o aşez în borcane de 800 g. Zeama o las să…

Read more »

Cartofi gratinaţi

26 September 2010
Cartofi gratinaţi  Ingrediente: 1/2 kg cartofi 4 ouă 1/2 pachet de unt pentru prăjit 2 linguri de lapte 50 g caşcaval câteva fire de pătrunjel sare piper   Mod de preparare: Cureţi cartofi de coajă, îi speli şi îi tai rondele subţiri pe care le usuci bine cu un şervet special de bucătărie, intr-o tigaie pui…

Read more »

Suncă in aluat

26 September 2010

  Faci un aluat nesărat din făină de secară, îl împărţi în două bucăţi şi întinzi în tavă o foaie groasă de un deget, o stropeşti cu apă, aşezi şunca pe care ai curăţat-o, ai desărat-o şi ai spălat-o bine şi o acoperi cu o altă foaie de aluat. Lipeşti marginile celor două foi de…

Read more »

Dovlecei gratinaţi cu şuncă

26 September 2010

  Ingrediente: 800 g dovlecei 1 1/2 pahar lapte 3 linguri de smîntînă sare 1 legătură de mărar 100 g şuncă 60 g caşcaval 150 g unt 11/2 lingură de făină   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă, se taie în patru (in lungime), se scot seminţele şi se mai taie în două. Se fierb…

Read more »

Salam din doua feluri de carne si cartofi

25 September 2010

  Ingrediente: 5,250 kg carne de porc macră 1 kg carne de vită (astfel, salamul se usucă mai uşor) 2,5 kg slănină tare (nu osânză) 3 kg cartofi fierţi curăţaţi (fierbi în coajă 4 kg cartofi ca să-ţi rămână 3 kg) 300 g sare (sare mare, fără iod) 200 g boia dulce (din care 100…

Read more »

Rulouri din carne de porc cu carnati de casa si busuioc

25 September 2010

  Ingrediente: 500 g muşchi de porc cârnaţi de porc şorici proaspăt de porc câteva linguri ulei 1 cană vin alb condiment piper măcinat busuioc scobitori   Mod de preparare: Tai muşchiul bucăţi, le baţi ca pentru şniţel, apoi le ungi cu puţin ulei şi presari condimentele (piper, busuioc, condiment). Peste ele pui bucăţi de…

Read more »

Slanină la saramură

25 September 2010

  Pui apă şi sare într-un vas şi amesteci bine, să se topească sarea. Pui în apă un ou şi dacă oul se ridică la suprafaţă saramura este bună. Intr-un borcan mai mare sau o găleată cu capac aşezi bucăţile de slănină, torni saramura peste ele atât cât să le acopere, pun capacul şi o…

Read more »

Slănină cu boia

25 September 2010

  După ce tranşez porcul, opresc 4-5 bucăţi de slănină şi le pun timp de 7-8 zile într-un baiţ care constă în: apă, sare, usturoi pisat, condiment pentru carne de porc, piper şi condiment. Din 2,în 2 zile întorc bucăţile de slănină pe o parte şi pe alta ca să-şi ia din sara­mură. După 8…

Read more »

Colţunaşi cu raci cu garnitură de sos de raci

25 September 2010

  Ingrediente: 30-35 raci 300 g făină 4 ouă 5 gălbenuşuri sare boia iute 3 linguri smantană 180g unt 1 ceapă 1 foaie dafin 1 1/2 pahar supă   Mod de preparare: Aluatul se face clin 260 g făină, 50 g unt, 3 ouă şi 3 gălbenuşuri. Se în­tinde pe o planşetă şi se taie…

Read more »

Carne, costiţă şi oase fierte si prăjite

25 September 2010

  Tai carnea de 1 cm grosime, o sărez şi o piperez bine. La fel procedez şi cu costiţa şi oasele mai mici. Le las 2 zile, apoi le fierb în apă numai pe jumă­tate. Scot apoi carnea, costiţa, oasele şi le las să se scurgă. Le pun la prăjit într-o cratiţă cu untură şi…

Read more »

Mamaliga cu branza de oi si kaizer

25 September 2010
Mamaliga cu branza de oi si kaizer  Ingrediente: 250 g brânză de oi frământată 150 g kaizer 3 ouă mălai sare ulei   Mod de preparare: Faci o mă­măligă mai moale din mălai, apă şi sare după gust. Tai apoi kaizerul bucăţele, îl prăjeşti în ulei, îl scurgi şi-l dai deoparte. Ungi o cratiţă sau un vas Jena cu unt, aşezi…

Read more »

Dovlecei cu roşii

25 September 2010

  Ingrediente: 900 g dovelecei 600 g roşii 180 g ulei 80 g capere sare piper 1 legătura de mărar 6 căţei de usturoi puţin zahăr   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă şi se taie in patru (în lungime), apoi se scot seminţele. Se sotează 2 minute în ulei şi sare. într-o cratiţă, se…

Read more »

Colţunaşi cu pasăre si sos alb Maggi

25 September 2010

Ingrediente: 300 g făină 4 ouă 3 gălbenuşuri sare 150 g unt 1 pui mic 2 linguri sos alb Maggi   Mod de preparare: Aluatul se prepară din 260 g făină, sare, 2 ouă, 3 gălbenuşuri, 50 g unt şi puţină apă. Se scot oasele de la puiul fript sau fiert, se taie mărunt şi…

Read more »

Dovlecei cu orez

25 September 2010

  Ingrediente: 6 dovlecei (circa 1 kg) 250 g orez 400 g roşii 2 cepe 220 g ulei 1/2 l supă 6 căţei de usturoi sare piper 1 legătură de mărar 50 g caşcaval cimbru zahăr   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă şi se taie felii groase in lungime. Se dă sare, apoi se…

Read more »

Groiză

25 September 2010

  Groiza este de fapt zeama în care au fiert toate organele de la porc în cazan. Noi o strecurăm şi o punem din nou la fiert. Când dă în clocot adăugăm 1 kg arpacaş ales. După ce a fiert arpacaşul, punem sângele şi condimente după gust. Adăugăm maţele rămase de la porc tăiate mărunt.…

Read more »

Praz umplut cu pastă de ficat

25 September 2010
Praz umplut cu pastă de ficat  Ingrediente: 300-400 g ficat de porc 3-4 fire de praz o bucată mică de slănină de la gât o ceapă mică tăiată solzişori condimente după gust   Mod de preparare: Pui ficatul şi slănina să fiarbă în apă cu sare, iar separat pui numai partea albă de la praz (de 5-6 cm lungime) să…

Read more »

Untură si pastă de jumari

25 September 2010

  Slănina o tai bucăţele potrivite pe care le pui la topit într-o cratiţă de 15-20 l, cu o jumătate de litru de apă, până îşi lasă untura. Laşi pe foc până când jumările şi untura sunt bine rumenite. Strecori untura şi o pui în borcane bine uscate, pe care le legi cu celofan şi…

Read more »

Iahnie de fasole boabe cu costita

25 September 2010

  Ingrediente: 500 g fasole albă uscată 2 morcovi 1 foaie de dafin 2 cepe 1 rădăcină de pătrunjel sare piper 1 lingură de bulion pastă 150 g costiţă 120 g ulei   Mod de preparare: Fasolea se spală şi se lasă în apă rece cîteva ore. Se pune la fiert. După 10 minute de…

Read more »

Budincă de dovlecei cu şuncă

25 September 2010

  Ingrediente: 1 kg dovlecei 1 pahar lapte 120 g caşcaval 100 g şunca 5 ouă 11/2 lin­gură de făină 220 g unt sare   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă, se taie bucăţi, se scot seminţele şi se sotează cu 80 g unt şi sare. Se face un sos alb (din 80 g unt,…

Read more »

Şuncă afumata cu rumeguş amestecat cu mălai

25 September 2010

  Alegem şunca, o tăiem bucăţi mai mari şi o punem într-un borcan, un rând de şuncă, un rând de sare şi usturoi şi procedăm ast­fel până umplem vasul. Completăm cu apă şi ţinem şunca la rece timp de două săptămâni. Scoatem apoi şunca, o punem la vânt până se scurge şi apoi o afumăm…

Read more »

Fasole bătută

25 September 2010

  Ingrediente: 600 g f asole albă uscată 2-3 cepe 400 g ulei 1/2 linguriţă de boia 6 căţei de usturoi sare 1 morcov 1 pătrunjel   Mod de preparare: Fasolea se spală şi se lasă în apă rece cîteva ore. Se spală din nou şi se pune la fiert cu apă timp de 10…

Read more »

Iahnie de cartofi cu măsline

25 September 2010

  Ingrediente: 1 kg de cartofi săpunari 200 g măsline 200 g ulei 6 fire de ceapă verde 1 lingură bulion pastă sau 350 g roşii piper 1 foaie de dafin 1 legătură de verdeaţă   Mod de preparare: Cartofii se curăţă şi se spală apoi se taie în bucăţi egale. Separat se taie mărunt…

Read more »

Cartofi cu ouă

25 September 2010

  Ingrediente: 12 cartofi mari 12 ouă sare 1/2 l lapte 60 g branză 150 g unt   Mod de preparare: Cartofii se spală, se curăţă de coajă şi se coc la cuptor. Se scot şi se taie cu capac şi cu o lingură de masă se scobesc (ca de umplut). Partea care s-a scos…

Read more »

Găluşte de cartofi

25 September 2010

  Ingrediente: 500 g cartofi 5 linguri de făină 3-4 ouă sare 150 g unt 3 linguri de pes­met   Mod de preparare: Cartofii se fierb, se dau prin sită şi se amestecă fierbinţi cu 3 linguri de făină, sare şi 3-4 ouă crude. Se fac găluştele, se dau prin făină şi se fierb în…

Budincă de cartofi

25 September 2010

  Ingrediente: 500 g cartofi 120 g caşcaval 5-6 ouă sare puţin zahăr 1 pahar lapte 150 g unt puţin pesmet 1 pahar făină   Mod de preparare: Se face un aluat de ecler, apoi se pun la fiert 80 g unt, sare, lapte şi nuc­şoară rasă. Cînd clocoteşte se pune făina, se amestecă bine…

Read more »

Untură si jumări cu lapte si cartofi

24 September 2010

  Tai slănina în bucăţele cât jumătate de palmă, o pun în cazan la foc şi adaugi circa 1 l de apă. Când începe să se to­pească, torni 1/2 l de lapte şi adaugi 8-10 cartofi curăţaţi. După ce s-a topit bine slănina, untura rămâne albă, iar jumările devin crocante şi au un aspect rumen,…

Read more »

Budinca de lapte

24 September 2010
Budinca de lapte  Ingrediente: 2-3 linguri făină 4-5 linguri lapte 100 g unt 6 ouă 6 linguri zahăr tos 1 cană stafide 50 g zahăr pudră cu gust de vanilie 2 linguri cacao   Mod de preparare: Topeşti untul într-o crăticioară, adaugi făina, amesteci, pui şi laptele şi fierbi sosul câteva minute. între timp, baţi albuşurile spumă…

Read more »

Gulii cu cireşe

24 September 2010

  Ingrediente: 1 kg gulii 250 g cireşe pietroase 3/4 lingură de făină 70 g chimen 150 g unt 3/4 pahare lapte sare 3 linguri de smîntînă 1 legătură de verdeaţă   Mod de preparare: Guliile se curăţă, se taie sferturi (ca felia de portocală) şi se fierb cu apă, puţină sare şi 30 g…

Read more »

Fasole ţucără cu roşii

24 September 2010

  Ingrediente: 800 g fasole ţucără 500 g roşii sare piper 6 căţei de usturoi 50 g unt 1legătură de verdeaţă   Mod de preparare: Fasolea se curăţă, se spală şi se rupe în două, apoi se fierbe in apă cu sare timp de 12-15 minute şi se strecoară. Se pune într-o cratiţă cu roşiile…

Read more »

Costiţă fiartă in zeamă de varză si usturoi

24 September 2010

  Alegi costiţa şi pieptul de porc (ce cantitate doreşti), le pui la fiert într-o oală mare (cu presiune, dacă ai) cu zeamă de varză (fără nici un pic de apă). Adaugi piper boabe, foi de dafin, cim­bru, coriandru şi busuioc, apoi laşi să fiarbă bine. Când furculiţa intră în costiţă este gata. Le laşi…

Read more »

Antricot de viţel umplut cu pui

24 September 2010
Antricot de viţel umplut cu pui  Ingrediente: 8 antricoate un piept de pui 2 ouă o lingură de smântână 1/2 pachet unt câte­va fire de pătrunjel sare piper ulei   Mod de preparare: Treci carnea de pui prin maşină şi apoi o pui să se prăjească într-o tigaie în care ai topit untul. La final, potriveşti de sare, piper, o…

Read more »

Alivenci cu branză de vaci si smantană

24 September 2010

  Ingrediente: 450 g brînză de vaci 11/2 lingură făină albă 220 g mălai 120 g unt sare 25 g zahăr 5 ouă 300 g smantană   Mod de preparare: Branză se dă prin sită şi se amestecă cu 80 g unt, 5 ouă, făina, mălaiul, 3 linguri smîntînă, sare şi zahăr. Se pune într-o…

Read more »

Suncă fiartă si afumată

24 September 2010

  După 2 săptămâni scoatem şunca de la sare şi preparăm astfel: încălzim un tuci (ceaun) mare de apă şi adăugăm 3-4 pacheţele de piper boabe, 1 fachet foi de dafin, o mână bună de cimbru şi o strachină de usturoi pisat. Punem şuncile în această conpoziţie şi lăsăm să dea un clocot apa, apoi…

Read more »

Conopidă grecească

24 September 2010

  Ingrediente: 1 kg conopidă 230 g arpagic 150 g măsline verzi 250 g ulei 1/2 lămîie sare piper alb 80 g capere 1 legătură de pătrunjel   Mod de preparare: Conopida se rupe bucăţi, se spală bine şi se pune într-o cratiţă cu 1/2 1 apă, măslinele fără sîmburi, arpagicul sotat, 80 g capere,…

Read more »

Afumături de iarnă

24 September 2010

  Alegi câteva bucăţi de came, le ţii la sare o zi şi le afumi. Tai apoi carnea bucăţi, la fel şi cârnaţii afumaţi. Le prăjeşti pe toate în untură, apoi le strecori. Aşezi bucăţile de carne şi de cârnaţi în borcane sau vase speciale şi torni untură peste ele.  Când untura s-a închegat, legi…

Read more »

Colţunaşi cu carne cu garnitură de sos roşii

24 September 2010

  Ingrediente: 300 g făină 4 ouă 3 gălbenuşuri sare 1 ceapă 400 g carne 1 felie franzelă 6 g parmezan 180 g unt   Mod de preparare: Aluatul se prepară din 260 g făină, 2 ouă, 2 gălbenuşuri, 50 g unt şi sare. Se întinde pe o planşetă şi se taie pătrate de 5-6…

Read more »

Conopidă în aluat cu cartofi pai

24 September 2010

  Ingrediente: 1 kg conopidă sare 500 g roşii 3/4 linguri de făină 80 g unt sau ulei pentru prăjit cimbru puţin zahăr 1 legătură pătrunjel   Mod de preparare: Conopida se rupe în bucăţi egale, se fierbe în apă cu sare circa 6 minute (să nu fie prea fiartă), apoi se strecoară şi se…

Read more »

Supă de chimen

24 September 2010

  Ingrediente: 250 g zarzavat de supă 1 lingură de chimen sare piper 10 boabe ienupar 1 1/4 lingură de făină 100 g unt sau ulei 1 ceapă 1 os de porc 3 l apă   Mod de preparare: Osul de porc, zarzavatul, ceapa se pun la fiert în apă cu sare. După 40 minute…

Read more »

Papanaşi cu smîntînă prăjiţi

24 September 2010

  Ingrediente: 150 g făină 180 g unt 3 ouă sare 300 g brînză de vaci puţin zahăr 150 g smîntînă   Mod de preparare: Se pune la foc într-un vas 1/2 pahar apă, 80 g unt, puţină sare şi zahăr. Cînd începe să fiarbă se pune 100 g făină, se amestecă rapid, se ia…

Read more »

Supă de ceapă

24 September 2010

  Ingrediente: 500 g ceapă 1 l supă 2 l apă sare 60 g unt sau ulei 100 g caşcaval par­mezan sau brînză piper pisat 2 chifle   Mod de preparare: Ceapa se curăţă, se taie în două, apoi feliuţe subţiri şi se sotează la foc moderat cu unt sau ulei. Cînd începe să se…

Read more »

Ciorbă de fasole boabe

24 September 2010

  Ingrediente: 400 g fasole uscată 1ceapă zarzavat de supă cîţiva cartofi 3 linguri de ulei ziama de varză sare 1 legătură de pătrunjel 3 l apă   Mod de preparare: Fasolea, după ce a fost muiată cîteva ore, se pune la fiert. Cînd începe să clocotească se schimbă apa şi se pune din nou…

Read more »

Aripioare de pui cu ciuperci

24 September 2010
Aripioare de pui cu ciuperci  Ingrediente: 1/2 kg aripioare de pui 2 cutii cu ciuperci (sau 1/2 kg de ciuperci crude) 1 ceapă 1 pahar mic de vin (50 ml) smântână (facultativ) sare piper 1 legătură pătrunjel ulei 1 linguriţă făină 2 cuburi condiment concentrat   Mod de preparare: Cureţi aripioarele, le speli bine şi le pui să se…

Read more »

Musaca din cartofi, branză si cabanos

24 September 2010

  Pui la fiert 7-8 cartofi cu tot cu coajă, iar când sunt gata îi cureţi şi-i dai pe răzătoarea mare. Razi şi 200 g telemea şi 100 g parizer, tai mărunt o ceapă şi 200 g salam, tai bucăţi 100 g cabanos. Baţi apoi bine 4 ouă cu condiment şi 1-2 linguri bulion. într-o…

Read more »

Mîncare de dovlecei

24 September 2010

  Ingrediente: 1,500 g dovlecei 1 lingură de făină 3 cepe 800 g roşii 150 g ulei sare 1 legătură de pătrunjel 100 g smintină   Mod de preparare: Ceapa se înăbuşe în ulei şi apă, apoi se adaugă făina. Dovleceii se curăţă, se taie sferturi şi se pun peste ceapă. Se aşază, se pune…

Read more »

Colţunaşi cu ciuperci si sos Madera

24 September 2010

  Ingrediente: 300 g făină 4 ouă 4 gălbenuşuri 450 g ciuperci 1 ceapă 1 legătură mărar 2 linguri smîntînă sare piper 150 g unt 2 linguri pesmet 1 1/2 lingură făină   Mod de preparare: Se face aluatul din 260 g făină, 2 ouă, 2 gălbenuşuri, sare, unt şi puţină apă. Se întinde aluatul…

Read more »

Supă de gulioare

24 September 2010

  Ingrediente: 500 g gulioare 1 1/2 l supă 30 g orez 250 g fasole fidea 1/2 1 lapte 3 lin­guri de smîntînă 1 l apă   Mod de preparare: Se rad gulioarele şi se fierb în supă împreună cu orezul. Fasolea se fierbe separat în apă cu sare şi bicarbonat (să se menţină culoarea…

Read more »

Castraveţi cu sos olandez

24 September 2010

  Ingrediente: 1 kg castraveţi cruzi 120 g unt sare 1/2 lămaie 2 linguri de smantană piper alb 3 gălbenuşuri puţină făină   Mod de preparare: Castraveţii se curăţă, se taie in 4 (în lungime), se scot seminţele şi fiecare bucăţică se taie apoi în trei. Se fierb în apa cu sare timp de 8-10…

Read more »

Tocăniţă de ceapă cu pipote şi inimi de pui

24 September 2010
Tocăniţă de ceapă cu pipote şi inimi de pui  Ingrediente: 3 cepe 2 morcovi potriviţi 1/2 kg pipote şi inimi 3- 4 roşii din bulion sau 3-4 linguri de bulion sare piper 1 legătură mărar ulei   Mod de preparare: Speli pipotele şi inimile şi le pui la fiert în apă cu sare pentru 1/2 de oră. Cureţi apoi ceapa, o tai mărunt,…

Read more »

Prajiturele cu morcovi

24 September 2010
Prajiturele cu morcovi  Ingrediente: 3 morcovi 2 linguri ulei 1/2 cană cu miere 1/4 cană cu apă 1 cană nucă de cocos 1/2 cană făină sare 1 plic zahăr vanilat   Mod de preparare: Cureţi morcovii, îi dai pe răzătoarea mică, apoi îi amesteci cu celelalte ingrediente şi un vârf de cuţit de sare. După ce ai…

Read more »

Castane glasate

24 September 2010

  Ingrediente: 800 g castane 100 g zahăr 3 linguri sos brun 80 g făină de cartofi 1/2 pahar vin roşu 1/21 supă sau apă puţină sare 25 g unt   Mod de preparare: Castanele se curăţă de coaja exterioară, apoi se opăresc cite 5-6 bucăţi, se curăţă de pieliţă şi se pun in apă…

Read more »

Ruladă aperitiv cu ciuperci şi caşcaval

24 September 2010

  Ingrediente: 250 g ciu­perci 2 cepe 200 g caşcaval 3 ouă 1 lingură făină 2 legături verdeaţă sare piper   Mod de preparare: Ceapa tocată mărunt o căleşti bine, pui şi ciu­percile tăiate felii, apoi o dai la rece. Razi caşcavalul, apoi îl amesteci cu verdeaţa tocată, făina, 2 ouă bătute bine, adaugi şi…

Read more »

Crochete de cartofi

24 September 2010

  Ingrediente: 800 g cartofi 3 linguri de făină 4 ouă 60 g unt sare nucşoară pesmet ulei prăjit   Mod de preparare: Cartofii se fierb, se dau prin sită şi cînd sînt încă fierbinţi, se pun 2 lin­guri de făină şi se amestecă. După cîteva minute se amestecă cu untul, 2 ouă crude, sare…

Read more »

Covrigei de iarnă

24 September 2010

  Ingrediente: 250 g smântână 250 g untură 150 g caşcaval ras (sau telemea) 2 linguri condiment 2 ouă făină cât cuprinde   Mod de preparare: Amesteci toate ingredientele până obţii o cocă potrivit de tare şi o dai la rece pen­tru câteva ore. Iei apoi câte puţin din coca rece, modelezi beţişoare lungi de…

Read more »

Cartofi americani

24 September 2010

  Ingrediente: 1 kg cartofi 3 cepe 11/2 pahar lapte 3 linguri de smintană sare 150 g unt 1 păhărel whisky 60 g parmezan sau caşcaval 1/2 lingură de făină boia Mod de preparare: Cartofii se fierb şi se taie felii. Se face apoi un sos alb cu unt, făină, sare, lapte, smantană, cu boia…

Read more »

Slănină afumată

24 September 2010
Slănină afumată  Tai slănina fâşii de circa 10-15 cm lăţime şi 3-4 cm grosime şi o ţii în saramură (apa sărată, să stea oul desupra) timp de 8-10 zile. Scoţi apoi şunca, o speli cu apă călduţă, dupi care o dai într-un clocot-două. Faci cârlige din sârmă de aluminiu si pui slănina pe beţe, deasupra unui…

Read more »

Borş de cartofi

24 September 2010

  Ingrediente: 600 g cartofi 6 fire de ceapă verde 1/21 borş 1 lingură ulei sare 2 ardei graşi 250 g roşii 1 legătură de leuştean 1 legătură de patrunjel 2 1/2 l apă   Mod de preparare: Cartofii se curăţă şi se taie cuburi egale. Se fierb 25 minute cu apa, sare, ceapa şi…

Read more »

Slănină, şuncă, muşchi si costiţă ţinute la saramură si afumate

23 September 2010

  Carnea pe care vrei să o păstrezi pentru mai mult timp o pui la saramură, pe care o prepari în felul următor: cântăreşti carnea (slănină, şuncă, muşchi, costiţă). La fiecare 10 kg de carne pui 800 g sare. Aşezi într-un vas mai adânc sau într-o putină mai întâi şunca, apoi slănina tăiată bucăţi dreptu

ReteteReteta zileiRetete CiorbeRetete SupeRetete SalateRetete PasteRetete PizzaRetete PesteRetete VitaRetete VitelRetete PorcRetete PuiRetete OaieRetete MielRetete BerbecRetete de postDesertDiete

Sursa:www.restaurantedelux.ro

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Aprilie 24, 2013 în Retete&Bauturi

 

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: